Popis: Máta patří mezi nejznámější léčivky. Dorůstá výšky 20 cm a neomezeně se rozrůstá všude kolem. Všechny uváděné druhy vyžadují slunné stanoviště či polostín a humózní půdu, jsou mrazuvzdorné. Máta čokoládová je velice podobná mátě peprné, avšak je vybarvená více do hněda. Ve vůni naleznete nádech čokolády, která ostrou vůni máty zjemňuje.
Použití: Hlavní složkou, kterou máta obsahuje je mentol. Máta je vhodná do vody i na ozdobu dezertů.
Tip: Mátu rozdrtíme vařečkou, přidáme třtinový cukr, citrón a zalijeme jemně perlivou vodou. Přidáme kostky ledu a máme výbornou osvěžující letní limonádu.
Stanislav Procházka 17. 09. 2018, 07:38
Dobrý den, co dělám špatně, že mi máta vždy prestane růst a zhnědnou listy a mám po radosti.