Popis: Petržel setá, kadeřavá. Je to dvouletá rostlina. V prvním roce tvoří bohatou přízemní ružici listů, které můžeme sklízet od června do zimy. Druhým rostem vyrůstá až 90 cm vysoký květní stvol a poté uhyne. Je vhodné vysévat či sázet každý rok novou. 

Pěstování: Petržel se množí výhradně semeny, která klíčí až několík týdnů po vysetí. Proto je vhodné rostlinu vysévat pozdě na podzim či brzy na jaře. Kadeřavou petržel můžeme pěstovat za zahradě i v květináči na okně celý rok, a tak si zajistit čerstvé listy i přes zimu. 

Použití: Petržel kadeřavá se používá k dochucení polévek či salátů. Konzumuje se čerstvá, dá se sušit i zmrazit. Působí močopudně, má silný dezinfekční účinek. Příznivě ovlivňuje zažívání a podporuje chuť k jídlu. Čerstvá nať obsahuje množství vitaminu C.

Tip: Abychom vařením nezničili její aroma, přidáváme listy až do hotových pokrmů.