(2)

Popis: Jedná se o křižence tymiánu obyčejného a mateřídoušky. Jedná se o nízký rozvětvený polokeř s protistojnými čárkovitými listy žluto-zelené barvy.

Pěstování: Pěstování tymiánu není náročné a zvládné jej každý. Nejlepší stanoviště pro tymián je propustná půdá nejlépe pisčitá či kamenitá. Slunné stanoviště, nejlépe chráněné před větrem. Zálivka mírná, neměl by stát ve vodě. Neodporučuje se hnohit. V případě že budeme tymián pěstovat doma potřebuje dostatek světla a teplotu okolo 15 °C. U přezimování na záhonku se doporučuje zimní přikrývka. 

Použití: Nejčastěji se citrónový tymián použivá k rybímu masu, mořským plodům, drubežím či jehněčímu masu, k zelenině či bramborům. Pro jeho citrónovou vůni můžeme přidávat do ovocných salátů, lze konzumovat i květy, které se kandují a používají na zdobení dezertů. Chcete-li skladovat déle, je vhodné jej usušit. 

Tip: Díky svému aroma je výborny pro výrobu čaje. Jednu malou lžicku zalijeme čtvrt litrem vody necháme louhovat.